FOODSTEP!

Foodstep & de kindergevangenis van Kampala

 Zaterdag 01-12-2012

 Lieve vrienden,

 Het einde van het jaar is in zicht, en zoals ik jullie al vertelde is het mijn plan om in de loop van deze maand het geld te schenken aan een mooi initiatief of een straffe organisatie. Wel, ik heb de laatste maanden veel gezocht en ik denk dat ik iets gevonden heb. Velen onder jullie herinneren zich wellicht nog de aangrijpende reportage op Terzake (en daarna op Nieuwsuur) over de kindergevangenis in Kampala (Uganda). Ik heb vele malen moeten slikken en in mijn ogen wrijven terwijl ik keek: kinderen tussen de tweeënhalf en achttien jaar opgesloten in een gevangenis. Hun misdaad? Op straat rondlopen. Of, erger nog: sommigen werden door hun ouders zelf ‘afgeleverd’, alsof hun bestaan zelf een misdaad was. Hun eten? Eén maïskolf per dag. En voor de rest? Niets. Geen medische verzorging, geen menselijk contact, geen bed, geen wasgelegenheid, niets. Ze zitten in cellen of hangen of kruipen rond op een soort binnenplaats van beton. Niemand praat tegen hen, niemand verzorgt hen als ze ziek zijn, niemand wast hun kleren, ze hebben geen speelgoed, krijgen geen onderwijs, niets, niets, niets. Al ze op hun achttiende weer op straat gegooid worden kunnen ze natuurlijk niet lezen of schrijven, en sommigen kunnen zelfs niet praten. Eén organisatie bekommert zich om het lot van die kinderen en die organisatie heet Foodstep.

Foodstep is piepklein. Er werken drie mensen in Uganda: een Vlaams echtpaar, Werner en Nathalie, en een Nederlandse vrouw, Mariska. Ze hebben ook vertegenwoordigers hier in België en Nederland, die zich onder andere met fundraising bezighouden.

Elke week gaan de mensen van Foodstep de gevangen kinderen bezoeken, geven ze wat warmte, praten ermee en – belangrijker nog – ze onderhandelen met de gevangenisdirectie om kinderen vrij te krijgen. En af en toe lukt dat: tot nu toe hebben ze zo’n 40 kinderen ondergebracht in hun eigen opvangcentrum, waar de kinderen fatsoenlijk eten, een bed, nieuwe kleren, onderwijs en heel veel liefde krijgen. En een fiets.

Ik heb deze week gemaild met de mensen van de organisatie, en ik heb ook gebeld met Chris Michel, een Vlaams journalist die met Foodstep is meegegaan naar de gevangenis en erin geslaagd is om daar te filmen.

Een korte versie van zijn film (ong. 7 minuten) was te zien in Terzake

De langere versie kon je zien op Nieuwsuur (ong. 13 minuten)

O ja, nog iets, niet onbelangrijk: in de K4L–brief schreef ik dat ik op zoek zou gaan naar een organisatie die absoluut geen politieke kleur of binding had. De mensen van Foodstep zijn volledig onafhankelijk. Ze zijn christelijk geïnspireerd, maar het zijn geen die-hard missionarissen, ze staan niet met bijbels te zwaaien of zo. In hun opvangcentrum zitten ook moslims en kinderen van andere religies.

 Ik heb hen gevraagd of ze met ons geld iets concreets konden realiseren (is altijd mooi, vind ik, als je kan zien waar je geld aan besteed wordt) en dat kan zeer goed: ze zijn net verhuisd naar een nieuwe plek aan het Victoriameer, en met het geld van K4L kunnen ze een nieuwe eetzaal bouwen. Ik vind dat geweldig.

 Daarom, lieve gulle vrienden lezers, een laatste oproep dit jaar.

Velen onder jullie hebben het project al gesteund sinds februari met kleine en grotere bedragen en samen hebben jullie op het moment dat ik dit schrijf (zaterdag 22u49) 4409,05€ bijeengesponsord! Ongelooflijk merci daarvoor!

Aan al de anderen – en dan vooral aan diegenen die mij de voorbije maanden verzekerden ‘We gaan nu niks storten, maar op het einde van ’t jaar schieten we in gang’, doe ik de lichtjes brutale oproep: ‘Awel, schiet in gang!’

Allemaal samen kunnen we dan makkelijk aan 5000€ komen, het bedrag dat Foodstep nodig heeft voor een nieuwe eetzaal. Komaan zeg, ge kunt toch nu wel een tandje bijsteken voor eetzaal, zeker?

 (Nee, serieus: de regel blijf natuurlijk: alleen wie goesting heeft, stort iets. Als ge niets stort, zijt ge nog altijd onze vriend. En ge krijgt nog altijd de nieuwsbrief, gratis.)

 Tot gauw en veel liefs ( en sorry voor de vrijpostige oproep. Was ik te vrijpostig?)

 Jan (en veel liefs van Rie)

3 reacties op “FOODSTEP!

 1. Aan Jan en zijn familie
  Wij zijn enorm getroffen door jouw verhaal en we willen graag het door jullie gekozen project financieel mee ondersteunen. Waar vinden we de gegevens ivm de rekening e.d. ?
  Er is weinig dat we verder kunnen doen, maar we wensen jullie allen enorm veel mentale kracht toe om er ondanks de omstandigheden alles uit te halen wat er in zit. Misschien heb je hier en daar mensen kunnen overtuigen van het feit dat elke dag kostbaar is, ook voor wie denkt er nog à volonté te hebben. We zouden veel zuiniger moeten zijn met onze zo kostbare tijd.
  We hopen dat onze vloed van warme gevoelens enigszins tot bij jullie geraakt.
  Heb een fijne Kerstmis met elkaar.
  Luc en Tin

 2. Mattias (oud-leerling), Koen en Elisabeth Peeters, Stefaan en Lieve Peeters- Victor en de ouders van Lieve, familie van Sander Peeters willen graag uw project steunen. We doen vandaag een gift, naar aanleiding van het artikel in de Standaard. We hebben nog over u gepraat met Marleen Maertens op de herdenkingsviering in HDC. Het leven haalt rare stoten met ons uit en ‘t is niet eerlijk, maar toch nog altijd de moeite waard… En dankzij projecten als deze wordt het hopelijk ook voor anderen een beetje meer de moeite waard in plaats van alleen maar moeite. Hartelijke groeten.

 3. Onze familie (ikzelf, kinderen & kleinkinderen) heeft besloten een som van 500€ te schenken aan minderbedeelden i.p.v. een hoop nutteloze geschenken bijeen te sprokkelen voor Kerstmis.
  Op welk rekeningnummer kunnen wij deze overschrijving maken zodat het geld terechtkomt bij de Ugandese kinderen van Foodstep?

Reacties zijn gesloten.