Met mij gaat alles goed/En met Anna?


Flaptekst

Fragmenten
Met mij gaat alles goed/En met Anna?

Jonas, Anna en Michaël. Voor het leven met elkaar verbonden. En ook daarna nog. Ter gelegenheid van het verschijnen van deel drie van de trilogie van Jan Simoen worden de eerste twee delen heruitgegeven.


Drie levens, twee verhalen, één boek


Jonas en Michaël zijn stiefbroers.

Allebei storten ze zich met veel enthousiasme in het leven: Jonas zoekt de actie in New York en Michaël gaat in Italië muziek studeren. Maar dan ontdekt Jonas dat hij seropositief is, en Michaël ontdekt dat hij eigenlijk een (ex-)Joegoslaaf is.

Ze schrijven brieven naar elkaar. En naar Holsbeek, een klein dorpje in Vlaanderen, waar hun ouders wonen.‘Er is oorlog in mijn land,’ schrijft Michaël aan Jonas.

‘Ik heb een oorlog in mezelf,’ schrijft Jonas terug.


Boekenwelp 1997

Provinciale Literatuurprijs Vlaams-Brabant 1998Anna is ‘het meisje met die twee broers’. Lees: twee dode broers. Jonas stierf aan aids in 1994 (toen Anna bijna elf was), Michaël verdween in 1997, in een land zonder naam, en zonder een spoor na te laten.

Hoe kom je zulke klappen te boven? Wegstoppen. Niet aan denken. Zwijgen.

Het is juni 1999 en Anna doet haar eindexamen. Het gaat vrij goed met Anna. Tot ze een brief krijgt. Een brief uit Kroatië, waarin haar verteld wordt dat Michaël, haar doodgewaande broer, nog leeft…


Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2001